Agrár kistermelők feldolgozói vertikumai

 

A magyar agrár alaptermékek és elsődlegesen feldolgozott termékek egyaránt keresettek a hazai termelői piacokon. A jelenlegi helyzetben Magyarországon a kistermelők és őstermelők többnyire alaptermékeket kínálnak a termelői piacokon és a közvetítő kereskedelem számára is. Ennek oka, többek között, hogy nincs saját feldolgozó kapacitásuk. Célszerű lehet az őstermelőknek, családi gazdaságoknak mini vertikumokat, vagy szövetkezeti alapon jelentősebb feldolgozói vertikumokat létrehozni. Ilyen vertikumok lehetnek pl.:

* Tejfeldolgozó kisüzem

* Malom

* Pékség

* Vágópont

* Hús feldolgozó

* Cukor gyártó üzem

* Étolaj sajtoló üzem, stb

Vertikum bővítésnek tekinthető továbbá számos más olyan létesítmény, amely a termelők kiszolgáltatottságát csökkenti a közvetítő kereskedelem hatásaival szemben. Ilyenek pl.:

* Gabona raktár

* Hűtőház,  stb.

A vertikumok létrehozása számos új helyi munkahelyet generál. A vertikumok kialakítása előtt fel kell mérni a termékek iránti valós igényeket, a szükséges alapanyagok folyamatos rendelkezésre állásának esélyeit, a beruházás nagyságát, annak forrásait (önerő, önkormányzati, vagy egyéb forrás, pályázati lehetőségek) a működés kockázatait, és a várható profit mértékét. Gondoskodni kell arról, hogy a megtermelt áruk piacra jutása ne ütközzön akadályokba. Létre kell hozni a helyi piacokat is, amelyeken a közvetítő kereskedelem kihagyásával nagy biztonsággal és folyamatosan értékesíthetők az előállított termékek. Magyarországon 3152 település van. A honlap egy másik fejezetében /”Létrehozható helyi piacok becsült adatai”/ bemutatott táblázatból jól látszik, hogy érdemes a problémával foglalkozni.

 Szerző: - 12:27